Flexibiliteit

Het vermogen om de rust te bewaren wanneer de wereld om je heen verandert en zelf te kiezen voor verandering als een omstandigheid daarom vraagt. 

De wereld is elke dag anders, relaties zijn elke dag anders en zelfs jij bent elke dag anders. De mate waarin je met al die veranderingen kunt omgaan, bepaalt of je je doelen bereikt. Als je nieuwe oplossingen weet te bedenken, makkelijk je plan aanpast en bewust kiest hoe je reageert, ben je flexibel. Dat leidt tot een grotere kans van slagen bij taken en doelen die je wilt vervullen.

Flexibiliteit in persoonlijke communicatie

Communicatie is een samenspel van geesten waarin flexibiliteit enorm belangrijk is. Voorbeeld: als je jouw gevoel uitlegt en de ander komt direct met een weerwoord over een toaal ander onderwerp. In die situatie moet je snel schakelen. Je wereld verandert razendsnel van waar jij het over wilde hebben naar het onderwerp van je gesprekspartner.

 

Executieve vaardigheid Flexibiliteit

Door afwegingen te maken over het belang van dit nieuwe onderwerp, de emoties van je gesprekspartner en je eigen standpunt, kun je besluiten om het nieuwe onderwerp als eerste te behandelen. Een vorm van flexibiliteit waarbij je eigen standpunt zeker niet verloren hoeft te gaan. Dit is slechts één voorbeeld. Flexibiliteit in communicatie uit zich op vele manieren.

In Communicatie is Alles

Hoe flexibel je bent in je communicatie hangt nauw samen met emoties. In het lesprogramma behandelen bijvoorbeeld de zogenaamde HakkieTakkies. Het wisselen van onderwerp zonder dat het vorige onderwerp opgelost is, zie ook hierboven. Hoe je met HakkieTakkies omgaat is vooral van belang in discussies en ruzies. De flexibiliteit die nodig is om de ander op zo’n moment voorrang te geven is groot, maar als het lukt, is de kans veel groter dat je jouw doelen (ook) bereikt.

Ook binnen teams is een hoge mate van communicatieve flexibiliteit nodig om teams goed te laten draaien. In de TeamTraining gaan we in op de valkuilen van communicatie en hoe je door o.a. flexibiliteit die valkuilen kunt voorkomen.

 

<< Emotieregulatie | Responsinhibitie >>