Frederique Kleverlaan over Communicatie is Alles

Frederique Kleverlaan is leerkracht op ‘t Bolwerk in Leiderdorp. Bekijk haar ervaringen met het lesprogramma hieronder.

Wil je kennismaken met het lesprogramma?

Wil je zien hoe de lessen eruit zien? Even ruiken en voelen aan het materiaal? Geen probleem. Ga naar de pagina van het lesprogramma en registreer je. Je hebt dan direct toegang tot de gratis lessen van Communicatie is Alles.

Highlights interview Frederique Kleverlaan

Prachtig om te zien is de oprechte verbazing bij Frederique als ze verteld over haar kennismaking met het lesprogramma.

“Ik dacht, daar geven we eigenlijk helemaal geen les in, wat handig. Toen ik het boek ging lezen dacht ik, dit missen we al heel lang. Hier gaan ze zoveel aan hebben.”

Ook over het geven van de lessen is Frederique enthousiast. Ze zegt:

“Ik ben heel enthousiast. Het werkt, de klas is enthousiast, ouders beginnen ook enthousiast te worden en inhoudelijk vind ik het gewoon echt heel sterk.”

Maar hoe zorg je als leerkracht dat je de lessen kunt geven. Het is toch weer een onderdeel wat “erbij” moet. En er is al zoveel. Gelukkig heeft Frederique goed nieuws voor leerkrachten die willen starten.

“Je wordt goed voorbereid op de lessen, op de website staat alles wat je nodig hebt. Met een middagje inlezen, kun je de lessen geven.”

Het belangrijkste is natuurlijk: wat doet het met de leerlingen.

“Ze zijn enthousiast. Ze beginnen elkaar te vertellen hoe je het beste kunt communiceren. Ik hoor de CommunicatieLadder af en toe voorbij komen. Hun woordenschat (met betrekking tot communicatie) wordt groter en gaan ze ook naar elkaar gebruiken.”

Het leuke is dat het lesprogramma niet alleen kinderen helpt maar dat je er zelf ook iets aan hebt. Op de vraag, “Doet het ook iets met jezelf?”, zegt Frederique.

“Ja. Je wordt toch weer bewust van hoe je met elkaar praat, hoe je dingen overbrengt, je herkent situaties uit de lessen.”

Anneke van Vliet over het lesprogramma

Van oktober 2017 tot en met januari 2018 werd het lesprogramma als pilot gegeven op ‘t Bolwerk in Leiderdorp. Directeur Anneke van Vliet besloot al na zes lessen om lesprogramma ook in 2018 in groep 8 te geven.

Op vier december 2018 interviewde ik Anneke van Vliet over die keuze en haar ervaringen tot nu toe.

Kennismaken met het lesprogramma

Wil je zien hoe de lessen eruit zien? Even ruiken en voelen aan het materiaal? Geen probleem. Ga naar de pagina van het lesprogramma en registreer je. Je hebt dan direct toegang tot de gratis lessen van Communicatie is Alles.

Een paar highlights uit het interview

Kort gezegd was de reden om de lessen ook in 2018 te geven eenvoudig:

Positieve verhalen van de leerkracht, positieve verhalen van de leerlingen en veel positiviteit bij de ouders! Dus volgend jaar wéér in Groep 8.”

Haar boodschap gaat echter dieper. Anneke geeft aan hoe communicatie eigenlijk de core business is van een school, leerkracht, directeur en ook bestuur. Gek genoeg leren de professionals daar niet veel over en ook geven we kinderen die handvatten niet mee.

Dat was de belangrijkste reden voor Anneke om ja te zeggen tegen de pilot. Ze zegt letterlijk, “Het is nodig dat zo’n lesprogramma wordt ontwikkeld, en als wij daar aan mogen meewerken in de vorm van een pilot, waarom niet.

Aan de hand van de pilot waren er veel positieve verhalen. Natuurlijk was het niet perfect maar de grote lijn stond wel. En de kinderen vonden het hele leuke lessen. Vanuit pedagogisch oogpunt, lessen die nodig zijn. Omdat communicatie nu eenmaal zo’n belangrijk element is in het leven.

“Het geven van de lessen is makkelijk. Frederique geeft ze met veel plezier. Ze vindt het altijd jammer als er iets tussenkomt, en de leerlingen ook. Het vergt natuurlijk enige voorbereiding maar die is minimaal. Elke leerkracht kan de lessen geven  met behulp van de online omgeving die je tot je beschikking hebt.”

Inmiddels zijn de lessen op het Bolwerk al in volle gang. Dit keer worden ze gegeven door de leerkracht van Groep 8, Frederique Kleverlaan.

Lesprogramma Communicatie is Alles >>

Juf Monique Reijngoud over het lesprogramma

Van oktober 2017 tot en met januari 2018 deden Eveline en ik een pilot op ‘t Bolwerk in Leiderdorp. Monique Reijngoud was op dat moment de leraar van Groep 8 en deed alle lessen volop mee. Oscar waardig waren haar acteerprestaties in een aantal van de lessen.

Monique gaf het volgende commentaar op het lesprogramma Communicatie is Alles:

“Leuke afwisseling in de activiteiten. Luisteren, met elkaar overleggen, bespreken in groepjes, oefenen met woordwebs, interviews en andere werkvormen. En korte video’s kijken die het onderwerp van die les uitvergroten. 

De onderwerpen sluiten goed aan bij wat ik graag zou willen dat kinderen moeten weten en toepassen als het gaat om persoonlijke communicatie.”

Voor de allereerste uitvoering van het lesprogramma hadden we geen betere en enthousiastere leerkracht dan Monique kunnen hebben.

Monique lachend tijdens een werkvorm

Moeder van Roos

‘Wij nemen elke week het hoofdstuk wat gemaakt moet worden door en de opdrachten worden gemaakt. Communicatie kan op veel verschillende manieren en is inderdaad heel belangrijk dat je leert hoe.’

Moeder van Amber

‘De lessen van Communicatie is Alles vinden we onwijs waardevol, leuke onderwerpen waar ons hele gezin baat bij heeft, echt top!’

Moeder van Mex

“Ook voor veel volwassenen inderdaad geen overbodige informatie 😉 Ik vind het boek in een prettige stijl geschreven, met duidelijke, relevante voorbeelden.’

Vader van Joep

‘Ook lijkt mij dit iets wat het imago van onzescholen zou kunnen versterken. Wellicht het overwegen waard dit eens breder uit te zetten, stichtingsbreed?